![](/media/lib/223/n-nowy-system-62ac8f4745e01c836bb891b21367510c.jpg)
Polimerowe micele zwiększają biodostępność polifenoli
17 lipca 2015, 10:35Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu przetestowali układ zwiększający biodostępność resweratrolu i kwercetyny. Wykorzystali kopolimery, dzięki którym polifenole stały się rozpuszczalne w wodzie. Teraz można je wstrzykiwać do krwiobiegu, osiągając poziomy znacznie wyższe niż za pomocą diety czy doustnej suplementacji.
![](/media/lib/280/n-brudnepanele-2ea54e57fe151c58a79b94317b463219.jpg)
Zanieczyszczenia powietrza zmniejszają produkcję energii ze Słońca
28 czerwca 2017, 14:25Zanieczyszczenie powietrza poważnie ogranicza możliwości produkcji energii z ogniw słonecznych. Z przeprowadzonych właśnie badań wynika, że gromadzące się na ogniwach zanieczyszczenia zmniejszają produkcję energii słonecznej nawet o 25%
![](/media/lib/325/n-suplementy-23225d3af79f6b0d23ccd14101f7fa51.jpg)
Setki ostrzeżeń przed suplementami
16 października 2018, 10:19Eksperci informują, że w ciągu ostatnich dekady amerykańskie władze wydały ponad 700 ostrzeżeń dotyczących suplementów diety, które zawierały niezatwierdzone i potencjalnie szkodliwe składniki. W aż 98% przypadków składniki te nie były wymienione na opakowaniu suplementu, stwierdziła US Food and Drugs Agency.
![](/media/lib/285/n-deeplearning-73108e445261c8a552fad9c420abfe1b.jpg)
Mammografia – kolejne pole, na którym sztuczna inteligencja przewyższyła lekarzy
2 stycznia 2020, 11:11Marcin Sieniek, Scott Mayer McKinney, Shravya Shetty i inni badacze z Google Health opublikowali na łamach Nature artykuł, w którym dowodzą, że opracowany przez nich algorytm sztucznej inteligencji lepiej wykrywa raka piersi niż lekarze.
![](/media/lib/459/n-czerwonemieso-667af121a445c206b9e513339038f468.jpg)
To bakterie powodują, że czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób układu krążenia
30 grudnia 2021, 11:25Dieta bogata w czerwone mięso zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Na łamach Nature Microbiology ukazał się właśnie artykuł, którego autorzy opisali, jak bakterie obecne w naszych jelitach zamieniają składniki czerwonego mięsa w związki szkodliwe dla zdrowia.
![](/media/lib/581/n-samolot-4dc6bb80f9b27059e1139ebf3ebed627.jpg)
Picie alkoholu w czasie lotu nie sprzyja układowi krążenia
5 czerwca 2024, 10:51Połączenie alkoholu i długodystansowych lotów jest szkodliwe dla układu krążenia, informują naukowcy z Niemieckiego Centrum Kosmicznego. Z artykułu opublikowanego na łamach pisma Thorax dowiadujemy się, że alkohol w połączeniu z ciśnieniem panującym w kabinie samolotu pasażerskiego, znacząco obniża saturację krwi i zwiększa tętno. Zjawiska te trwają przez długi czas i dotykają również osób młodych i zdrowych.
Mity na temat padaczki
25 lipca 2007, 11:43Z najnowszych badań Anglików wynika, że wielu ludzi wierzy w potencjalnie szkodliwe mity na temat padaczki.
![](/media/lib/37/image-0ede5957d6c2e352951434b6b11fc0b9.jpeg)
Jeszcze gorszy, niż myślano
11 października 2008, 23:54Mamy kolejną złą wiadomość na temat bisfenolu A - związku używanego powszechnie m.in. do produkcji opakowań. Naukowcy z Uniwersytetu Cincinnati dowodzą, że powoduje on znaczne obniżenie skuteczności chemioterapii.
![](/media/lib/39/aparat-37e7db42567a1a36952dc6bbda03b1c3.jpg)
Szkodliwe nadmierne obrazowanie
31 sierpnia 2009, 12:24Doktor Reza Fazel z Emory University School of Medicine z Atlanty ostrzega, że rozpowszechnienie się technik obrazowania medycznego może być szkodliwe dla zdrowia populacji.
![](/media/lib/46/inhalator-391f1f4c10cf79baad284b883f6025ec.jpg)
Gorzkie lekarstwo na astmę
25 października 2010, 09:24W mięśniówce gładkiej płuc odkryto receptory goryczy. Co prawda nie wysyłają one sygnałów do mózgu, ale nadal reagują na ten smak. Naukowcy z University of Maryland zauważyli, że bombardowanie ich gorzkimi związkami prowadzi do rozszerzenia oskrzeli, co można by wykorzystać m.in. w leczeniu astmy (Nature Medicine).